Царска Бистрица и Траянови врата

Маршрут: Варна – Траянови врата  – Боровец – Царска бистрица – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 28.08.2020г.

Ценa: 130 лв.

1 ден 

Отпътуване от Варна, “ ул.Антим I“ в 07.00 ч.Почивки по пътя. Пристигане в Траянови Врата – Великата победа на цар Самуил. Тя е символ на културно-историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. Датата на първоначалното строителство на крепостта, символична граница между Тракия и Македония, е неизвестна, но се предполага, че това е станало по времето на император Траян (II век). При археологически проучвания се установява, че крепостта е издигната върху тракийско селище от бронзовата и желязната епоха. Смята се, че първоначално твърдината се е наричала Стенос. Според някои учени българите, завладели по-късно тези земи, са я наричали Щипон. Те са ремонтирали съоръжението и са започнали да го използват, за да защитават района от набезите на врагове. Укреплението е имало огромни каменни зидове, които са го опасвали от всички страни. Прочутата битка при Траянови врата на 17 август 986 г. е най-голямото поражение, което ромейският владетел претърпява в походите си за покоряване на България. Този сблъсък между Василий II и българския цар Самуил несъмнено е една от най-великите битки в българската история. Отпътуване за Боровец.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ден 

Закуска. Посещение на Царска Бистрица –бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г.,за ловна хижа на царете Фердинанд I и Борис III  в традиционен български стил,но в него личат и европейски архитектурни влияния. Дворецът е важна част от историята на последната българска царска династия.Тук на 28 август 1943 г.съобщават на царица Йоана,че съпругът и цар Борис III е болен от мистериозна болест. Дворецът притежава  собствено електрозахранване,което се осигурява от малка водноелектрическа централа „Сименс” инсталирана през 1912 г. След 1945 г. дворецът е национализиран от новия режим в България. Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал. През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана, а малкото мостче и алеите около нея предразполагат за романтични разходки. След обяд –разходка из Боровец-първия курорт на България. При хубаво време ,ще имате възможност да се качите на някой от лифтовете на комплекса. Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка.

3 ден 

Закуска.Отпътуване за Варна. По пътя ще посетим Пазарджик – един интересен град със старинна част който остава някак встрани от главните туристически пътища. После ще спрем и в Хисаря – да пийнем вода от Момина чешма. Пристигане във Варна около 20.00 ч.

Цената включва:

Пътуване с комфортен автобус;

2 нощувки със закуски  в Боровец

Екскурзоводско обслужване

Посещение на Траянови Врата (без включена входна такса);

Посещение на Царска Бистрица (без включена входна такса);

Посещение на Пазарджик;

Посещение на Хисаря;

Цената не включва:

Входните такси на посещаваните обекти

Разходи от личен характер

Входна такса за Траянови Врата – 3 лв.;

Входна такса за Царска Бистрица – 5 лв.;

Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;

Забележки:

  • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
  • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
  • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
  • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
  • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
  • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest