Безбог, Добърско и Добринище

Маршрут: Варна – Добринище – Безбог – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 22.07.2022г.

Цена: 160.00 лв.

1 ден

Отпътуване от “Антим I”. Пътуваме почти по диагонала на България до Добринище. Пътят ни преминава през едни от най-красивите планински места – през Балкана и после през Юндола. Тук може да си купите истинско сирене, кашкавал и др. Опитайте меда от магарешки бодил – вкусен и полезен. Пристигане в Банско и настаняване. Нощувка.

2 ден

Закуска. Отпътуваме за хижа Гоце Делчев и се качваме на лифта за Безбог – един от най-високите гранитни върхове в Пирин. Няма да описваме гледката от лифта. От там – кратък поход до езерото. Който се е уморил чайната предлага ароматен чай и кафе. Има няколко легенди за името на връх Безбог, но най –популярната е свързана с турско време. 

Когато към Добринище се насочила турска орда, чиято цел била да наложи исляма над българското население. Българите обаче не искали да бъдат помохамеданчени и решили да измамят нашествениците, като се скрили високо в планината. Тяхната надежда била турците да се заблудят, че минават през изоставено село и да си продължат по пътя. Но за зла участ, мястото се харесало от турците заради минералните извори и разпънали там бивак. Когато българите осъзнали, че турците нямат намерение да си тръгнат, изпратили своите първенци да водят преговори за това да запазят вярата си. Турците обаче не били сговорчиви и обезглавили пратениците. След което нападнали хората горе под върха и ги изклали до последния човек. Клането било толкова ужасяващо, че от кръвта на българите водата в езерото задълго останала червена, за да напомня зверството, извършено спрямо тях на мястото, където нямало Бог, който да ги спаси. И днес, когато се загледате в дъното на езерото, ще забележите леко червения оттенък на пясъка. Връщане обратно към хотела. Свободно време. Нощувка.

3 ден

Закуска. Отпътуване за село Добърско и църквата „Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Твърди се, че е построена през 1614 г., но на голяма мраморна плоча вградена в олтара пише 1112 г. Църквата привлича вниманието с изключително ценните си стенописи и икони, които се отличават с голямо майсторство и с използването на нетрадиционни мотиви. Необичайните похвати, използвани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Иисус Христос в космически кораб. Характерна особеност представлява наличието на най-много женски образи в сравнение с другите български църкви, както и преобладаващите надписи на български език. Църквата е реставрирана през 1975 г., като са отстранени само наслагванията върху стенописите, без да са използвани бои. В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита.

Отпътуваме за Велинград – СПА столицата на Балканите.Свободно време за обяд. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 20 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Екскурзовод по маршрута
 • 2 нощувки със закуски в Банско в хотел 3*
 • Мед. застраховка за лица до 65г.

Цената не включва:

 • Възрастни: еднопосочен билет за лифта – 14лв., двупосочен – 20 лв.;
 • Пенсионери : еднопосочен – 12 лв., двупосочен – 18 лв.;
 • Деца от 4 до 16 г. – еднопосочен – 5 лв., двупосочен – 8 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Билет за теснолинейката – 5лв
 • Забележки:
 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

Pin It on Pinterest