Троян – Крушунски водопади – Ловеч

Маршрут: Варна – Троян – Крушунски водопади – Ловеч – Варна

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 17.09.2022г.   

Цена: 100лв.

1 ден

Отпътуване от Варна, ул. Антим I в 07.30 ч.С ледва посещение на Троянския манастир – трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа. Ще посетим и Орешака и Изложбата на народните занаяти.Отпътуване за Ловеч.Свободно време.Нощувка.

2 ден

Закуска. Свободно време в Ловеч за разглеждане на града.Отпътуване за Крушунски водопад- едно от най-красивите и интересни места за посещение в България. Крушунският водопад ще ви предложи най-голямото и живописно водно зрелище в България. Образуван от множество карстови тераси, той се спуска от височина 20м, за да спре дъха на всеки посетител. В района ще се удивите и от още два по-малки водопада, които заедно с първия образуват т.нар. Крушунски водопади, известни още като местността Маарата. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13 – 14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове.

Отпътуваме за Деветашката пещера-една от най-големите пещери в България. Входът й е с височина 35 метра и ширина 30 метра. Деветашката пещера е суха, много просторна и добре защитена от силни въздушни течения. На тавана й има седем огромни отвора, наричани от местните Окната. Добрите условия за живот, които предлага пещерата – големите размери, осветление на голяма дълбочина, удобна за отбрана, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и сред плодородна местност – привличат вниманието на човека от най-дълбока древност. В пещерата са на лице следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха/около 7000 г пр.Хр. Най-голямото население в пещерата е от времето на каменно-медната епоха – 5000гпр.Хр. Тогава хората заселват почти цялата й площ. Деветашката пещера е населявана и през бронзовата, желязната и римската епохи. По-късно през Средновековието пещерата не е обитавана постоянно. Откритите материали свидетелстват, че тя вероятно е била използвана като убежище при опасност. Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 – в световния червен списък) и 9 вида прилепи. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19:00ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в Ловеч
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;
 • Посещение на Ловеч;
 • Посещение на Троянския манастир;
 • Посещение на Крушунски водопад (без включена входна такса);
 • Посещение на Деветашка пещера (без включена входна такса);

Цената не включва:

 • Входна такса за Крушунските водопади – 3лв;
 • Входна такса за Деветашката пещера – 3лв за възрастен, 2лв за ученици, студент или пенсионер;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв,;
 • Разходи от личен характер;

Mинимален брой участници: 30

Pin It on Pinterest