Самоков, Рилски езера и Паничище

Маршрут: Варна  – Самоков – Паничище – Рилски езера – Сапарева баня – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:  16.09.2022г.

Цена: ПРИКЛЮЧИЛА

1 ден

Отпътуване от ул. “Антим I” в 07.00 ч. Почивки по маршрута. Пристигане в Самоков – градът известен като най-големия производител на картофи. В миналото Самоков е бил тясно обвързан с търговията на железария. Бил е римско селище. От началото на 14 век, до наши дни, местното население се занимава с обработване на руди. Сред забележителностите на Самоков е и Голямата чешма, която датира от 1662 год. Църквата ”Св.Никола” е издигната през 1859-1860г., когато християните в Турция получили известна религиозна свобода. Интерес представлява и храма “Рождество Богородично”, която е най-старата църква в град Самоков.

Отпътуваме за Паничище – едно от най-красивите места на Рила. Паничище носи името на езеро, което има формата на паница. Интересно е, че то не намалява никога нивото си. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден

Закуска. Отпътуваме за хижа Пионерска откъдето ще се качим на лифт за Седемте Рилски езера и хижа „Рилски езера”. Маршрута за обиколка на езерата е около 3 часа. Името на всяко от седемте рилски езера отразява някоя особеност на съответното езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите. Следващо по височина на разположение е Окото (наричано още Сърцето), което е с приблизително овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака – то е най-голямото по площ от седемте. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко е Рибното езеро- на североизточния му бряг се намира хижата “Седемте езера”. Най-ниско разположено е Долното езеро, от което води началото си река Джерман. Легендата за седемте рилски езера ще научите по пътя. Връщане пак с лифта. Свободно време. Нощувка.

3 ден

Закуска. Отпътуване за Сапарева баня – градът с единствения гейзер у нас и в Европа със 103 градуса на водата. В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея – „герм“ означава „горещ“ . Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели. Отпътуване за Варна. Пристигане в града – вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Екскурзовод по маршрута
 • 2 нощувки със закуски в Паничище
 • Мед. застраховка за лица до 65г.
 • Посещение на Самоков;
 • Посещение на Седемте Рилски езера (без включена цена за лифта);
 • Посещение на Сапарева баня;

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Такси за входове на посещаваните обекти

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest