„Родопската Шипка“ – Мадан – Рудозем

Маршрут: Варна – Рудозем – Мадан – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 26.05.2023 г.,    21.07.2023 г.,    25.08.2023 г.

Цена от: 160 лв.

Предлагаме Ви едно пътуване в сърцето на Родопа планина – Смолян и малко познатата част на Родопите –  Връх Средногорец – символ на българският свободолюбив дух, Рудозем и Мадан – център на минното дело и рудодобива и Село Момчиловци – с най-хубавото българско кисело мляко. И разбира се ще се върнен още назад във времето при Момчиловата крепост.

Историята ни помни редица велики събития, които ние не трябва да забравяме.

1 ден Тръгване от „Антим1“. Пътуваме до Смолян. Пътя ще разнообразим с приятни почивки за кафе и с кратък престой в Бачковския манатир – за по свещица. Пристигаме в Смолян. Настаняване  Свободно време за разходка по центъра на града. Нашият гид ще Ви препоръча някоя хубава родопска механа за вечеря с родопски специалитети! Нощувка в Пампорово.

2 ден Закуска и поемаме пътя от Смолян за Рудозем, където се издига връх Средногорец. На него е издигнат оригинален паметник костница на загиналите герои от 21-ви пехотен средногорски полк. По време на балканската война войските на Родопския отряд в устремното си настъпление достигат бързо това място. Насреща обаче бърза към старите граници армията на Явер паша.

Командването преценява, че противникът превъзхожда по брой и въоръжение българските войски и нарежда на отряда да се оттегли на височините северно от тогавашното с. Райково. Обаче командирът на полка полк. Серафимов отказва да изпълни заповедта. Негови са думите “ Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“.

С подкрепата на населението от околните села на 21 октомври 1912 година полкът приема сражението. Започва епичен бой напомнящ отбраната на Шипка.

Българите издържат многобройните атаки на турците и се пускат сами в атака. Устремът им е толкова силен, че врагът не издържа и претърпява поражение. Тогава местното население нарича мястото Родопската Шипка, а селото Аламидере, сгушило се под върха е преименувано на Полковник Серафимово. Около паметникът е оформен малък, но оригинален парк. Всяка година смолянчани отбелязват този велик ден с панахида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите.

От тук – кратка спирка в Рудозем – свързван предимно с рудодобива, днес градът е с големи перспективи в областта на туризма, а с отварянето на ГКПП- Елидже – и в транспортен и логистичен център. Това само ще добави възможности за развитие, като се има предвид че е развита козметичната, шивашката и хранително – вкусовата промишленост.

Двусводестият мост в центъра на град Рудозем по архитектура се смята,че е от османско време. Мостът е заострен в средата, което, според специалистите, е типичния за османците стил на строеж.

Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец” в Рудозем е строен за по-малко от година и осветен през 1926 г. по инициатива на военното министерство, в памет на саможертвата на войните, паднали в боевете по този край през Балканската война. Братската могила се е намирала от източната му страна, до олтара. По-късно костите са пренесени в Мемориалния комплекс на падналите воини през 1912-1913 г. В храма е поставена мраморна плоча с имената на загиналите. Наскоро при ремонтни работи около олтара в градината неочаквано са намерени още кости и части от войнишко снаряжение: токи, копчета, манерка и др.

И продължаваме към гр. Мадан. Рудодобивът в маданския регион води началото си от дълбока древност. Отделни находища са открити и разработени още от траките. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на галенита и сфалерита, повечето от които са уникални. Ще посетим кристалната зала Родопски кристал, която е музей, основан през 1984 година в град Мадан. Музеят съхранява над 600 минерални експонати, всичките красиви и вълнуващи. Разполага с представители от групата на ахатите, сфалерита, кварца, калцита и др. Някои от тях впечатляват с големина, други с форма, трети – с цветове. Най-големият кристал е с размери 80 на 60 сантиметра. Кристална зала „Родопски кристал“ е една от най-големите забележителности на родопския град Мадан. Музеят е пълноправен член на асоциацията на минераложките музеи и се разглежда от над две хиляди души за година. Уникалната забележителност в миньорския град привлича български и чужди туристи с богата колекция от чудни кристални форми. Интересът към залата „Родопски кристал“ нараства от година на година.

В покрайнините на село Градът, което е недалеч от град Мадан се намира Момчиловата крепост. Крепостта е построена в периода от 527 до 565 г., по време на управлението на на император Юстиниан I и е част от Родопската укрепителна линия. По време на управлението си императорът предприема грандиозно строителство на няколко такива линии – Константинополската, Старопланинската, Дунавската и Родопската. Основната цел на укрепленията била да предпази източната Римска Империя от варварските набези, идващи от север. От Момчиловата крепост се виждат и другите две крепости, част от отбранителната линия – крепостта Козник, разположена южно от град Рудозем и крепостта Калето, намираща се в местността Турлука. Момчиловата крепост е наследник на древно тракийско светилище, датирано към V век пр. Хр., което се намира на най – високата част от крепостта. От него се открива гледка към кулата „Снежанка” на Пампорово, връх Голям Перелик (2191 м) и астрономическата обсерватория „Рожен”. Крепостта изпълнява функциите си сравнително кратък период. След като е опожарена от славяните, е възстановена отново през XI в. През 1343 г. минава във владенията на известния родопски юнак Момчил и се използва за укрепително съоръжение до края на XIV в., когато започват османските нашествия по нашите земи. Момчиловата крепост носи името на едноименния славен български владетел, прочул се с внушителната си външност и многобройните си военни постижения. Момчил се намесва в борбата за византийския престол през XIV век, удостоен е от Императрица Ана Савойска с титлата деспот, а заради огромната си помощ на бойното поле, император Йоан Кантакузин го обявява за севастократор. За заслугите си срещу врага, получава крепостите Св. Ирина и Подвис, превзема и крепостта Ксанти, като я прави своя резиденция. Загива героично при крепостта Перитор, край бреговете на Бяло море през 1345 г. в битка срещу османските нашественици. Момчил е възпяван като герой както от българите, така и от сърби и херцеговини. Момчиловата крепост е обявена за паметник на културата през 1966 г.

Нощувка в Пампарово .

3 ден  Закуска . Тръгваме за дома. Но не бързайте – ще пътуваме по уникален път през планината .Ще спрем в село Момчиловци,за да опитаме най-вкусното българско кисело мляко,което „подлуди китайците “ . Малцина европейци, а дори и не всички българи, са чували за Момчиловци – селото, сгушено нависоко в склоновете на Родопите близо до границата с Гърция. В Китай обаче Момчиловци се е превърнало в нарицателно за загадки, чудеса и дълголетие. На негово име дори е наречена напитка от кисело мляко, която направо подлудява китайските потребители.

Интересен е и историческият музей в китното родопско село Момчиловци. Музеят е създаден през 1964 г., а през 1967 г. е добавена галерията. Има общо 5 зали с над 3000 исторически експоната, отразяващи историята на селото и региона. В картинната галерия се съхраняват около 300 картини от модерната и класическата графика и живопис.

И… продължаваме по лъкатушещия път с живописни гледки – ще минем покрай „Роженските поляни“, на които се провежда прочутия Роженски събор.

 Ще направим и фотопауза на Войнишкия паметник в гр. Чепеларе, известен като „ Малката Шипка. Той се намира на един хълм в близост до музея на родопския карст. От него се разкрива панорамна гледка към градът. Паметникът е леснодостъпен от всяка точка на градът. Издигнат е в чест на всички жертви, които гр. Чепеларе дава във войните водени през периода от 1885 до 1945г.

И заредени с патриотизъм, родолюбие и  прекрасни впечатления потегляме към Варна.

Връщането у дома е около 19 часа . Приключението си заслужава! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в Пампорово;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Рудозем;
 • Посещение на Мадан;
 • Посещение на с.Момчиловци;
 • Посещение на Чепеларе;
 • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г. -2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

„Енджой Травел“ ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-7960/11.01.2019г. от Министерстовото на Туризма и има сключена валидна застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „Евро Инс“ АД, гр.София, бул.“Христофор Колумб“ № 43А.

Pin It on Pinterest