Рупите, Рилски и Роженски манастир

Маршрут: Варна – Роженски манастир – Преподобна Стойна – Рупите – Рилски манастир – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 03.03.2023 г.,    07.04.2023 г.,    19.05.2023 г.,    23.06.2023 г.,    21.07.2023 г.,    18.08.2023 г.,    22.09.2023 г.,    13.10.2023 г.,    17.11.2023 г.

Цена: 185лв.

1 ден

Отпътуване от ул. „Антим I“ рано сутринта в 06.00ч. Спираме за кафе, да похапнем и отиваме около Благоевград и Банско. Настаняване. За неуморените – свободно време за разходка. Нощувка в хотела.

2 ден

Закуска. Отпътуване за Рупите – необикновено място в България, което всеки трябва да посети. Храмът „Света Петка Българска” е издигнат от баба Ванга. Строителството му започва през 1992 г.,осветен е през 1994 г. В близост се намира и къщата на Ванга, а самата тя е пожелала да бъде погребана до нея, за да може да бъде с хората и след като напусне този свят. Около храма е изграден манастирски комплекс с изложбена зала, зала за кръщенета, две канбанарии и 12 стаи с 30 легла. До мостчето до църквата през 2011г. по случай 100-годишнината от рождението на Ванга е издигнат нейн паметник в естествен ръст.

Около 11.00 ч. отпътуваме за Роженския манастир – един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Не е ясна ранната история на манастира, защото в края на 17 век голям пожар поврежда манастирските сгради и унищожава манастирския архив. Тръгваме за Мелник около 14.00 ч. – най-малкия град в България. Обявен е за природен и архитектурен резерват. Виното, което се прави от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза, е с великолепно качество. То е една от атракциите на града и региона. Комбинацията от хубаво вино и превъзходна местна кухня превръща Мелник в една отлична дестинация. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви и много други.

Отпътуване за Преподобна Стойна – българска ясновидка и лечителка. Тя не е толкова популярна, колкото Ванга. Въпреки това Ванга сама казвала, че баба Стойна е три пъти по-силна от нея. Преподобна Стойна е живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза с чехли. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. Таванът на стаята й е окичен със снимки. Има поверие, че този, чиято снимка е поставена там, ще се радва на завидно здраве. На масичка в стаята има книга, в която всеки посетител записва желанията си. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

3 ден

Закуска. Освобождаване на стаите. Около 9.00 ч.отпътуване за Рилски манастир. Манастирът „Св.Иван Рилски” е построен на мястото на старата постница през 927 – 941г. от Иван Рилски. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа. На върха на кулата се намира параклисът „Свето Преображение” с ценни фрески от 30-те години на 14 век. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19.30 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* около Благоевград/ Банско
 • Мед. застраховка за лица до 65г.
 • Посещение на Мелник, Рупите, Роженски манастир, Рилски манастир;
 • Посещение на Преподобна Стойна;

Цената не включва:

 • Доплащане за единично настаняване – 30лв
 • Разходи от личен характер
 • Музея на Рилски манастир – 8 лв.,Хрельовата Кула – 5 лв.,
 • Кордопуловата къща в Мелник – 2 лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г – 2 лв.

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване

Pin It on Pinterest