При нестинарите в Странджа

Маршрут: Варна – с.Българи – Бегликташ – Ропотамо – Бургас – Варна

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
03.06.2023 г.

Цена от: 120 лв.

Приятели, каним Ви да пътуваме заедно до магическата планина Странджа!
 Каним Ви да видим едно от нейните чудеса – нестинарския танц по жарава! Не ресторански, не за да учудим чуждите туристи! Каним Ви на точното  място и в точното време – там където се е играело от векове  – на стария празник на Константин и Елена в Странджа! Заповядайте!

  1 ден

Тръгваме от „АнтимІ”. Пътуваме край морето , правим почивка в Бургас – време за хапване и разходка по чистите и подредени улици  / казано с лека завист/ и отиваме в Китен. Малко свободно време за непознатото ни ютно градче Нощувка

   2 ден  

Този ден е посветен на нестинарството Това е една от най- впечатляващите обредни практики вБългария.  Основният ритуал в нето е танцуването по жарава – нещо изключително заради което традицията на нестинарството е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.  По нашите земи от 40 мека хората почитат Слънцето. Към него имали култ древните траки, то е било важен елемент в религията на Орфей. С него бил отъждествяван и богът на прабългарите Тангра..Последователите на огнени я култ в Странджа са убедени, че огънят е благодатен и има небесен произход. Може би това е и обяснението защо огънят не наранява танцуващите в него. В България тези хора се наричат нестинари.

Огън и тъпан Танц и жарава.В село Българи тези четири думи са обединени в един огнен танц. Краката на танцуващите стъпват върху нажежените въглени, сякаш водени от силата на светец. Няма рани, има транс и нещо необяснимо..

Но обредът е много по- богат и интересен Можете да го проследите в неговата цялост и богатство- шествието до лековитото аязмо, курбанът,службата.. След залез слънце започва и ТАНЦЪТ..! Нощувка в хотела

3 ден

Закуска .Тръгваме към дома. Почакайте! Ще гледаме и друго чудо – Бегликташ – тайнственото светилище н а траките, Ропотамо,  красивия Созопол… Връщането е към 18 часа Видяхте една от многобройните мистерии и тайни на тази чудна планина – Странджа.Заповядайте пак! Ще Ви покажем още..

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

„Енджой Травел“ ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-7960/11.01.2019г. от Министерстовото на Туризма и има сключена валидна застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „Евро Инс“ АД, гр.София, бул.“Христофор Колумб“ № 43А.

Pin It on Pinterest