По възрожденските места

Маршрут: Варна – Казанлък – Сопот – Копривщица – Калофер – Карлово – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 03.09.2022г.,  21.10.2022г.

Цена: 175лв.

1 ден

Отпътуване от Варна, ул.“Антим I“ в 07.30 ч. и от Шумен (пети километър) в 08.30 ч. Първата ни спирка е Казанлък където ще посетим Казанлъшката гробница. Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно на 19 април 1944  година под могилен насип от войници, които копаели окоп. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. 

Ще разгледаме и „Музея на розата”- единствен по рода си  открит през 1967. Музеят  има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три пространства. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. 

Продължаваме за Сопот-родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Там той прекарва детството и юношеството си, оставили най-дълбоки следи в жизнения и творческия му път. Името на града произлиза от праславянската дума „сопотъ“ – шумящ поток, извор. При нашествието на османците в края на XIV век те наричат града Узун шехир (т.е. Дълъг град), тъй като трите му квартала са се разпростирали на разстояние от около 10км. Отпътуваме за Копривщица – люлката на освобождението. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден

Закуска.Пешеходна обиколка на Копривщица. Със своите калдъръмени улички и с боядисаните в ярки цветове къщи, възрожденско то градче,ви приветства  да се върнете назад във времето, когато сме се борили за свобода и независимост. Градът е родно място на някои от най-големите имена на България. Тук са родени Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски  и редица други големи наши дейци в разнообразни сфери. На копривщенския мост „Първа пушка“ е и мястото, където избухва Априлското възстание. Ще посетим Дебеляновата къща паметника на майка му, все така очакваща своето дете, къщата на Тодор Каблешков,мостчето на първата пушка. Свободно време .Нощувка.

3 ден

Закуска. Освобождаване на хотела. По пътя ще посетим Калофер – „Ботевия град”. Името му не се среща в античната или средновековната история на нашите земи. На това място някога е имало гъсти, непроходими и необитаеми гори. Западно, в долината на Бяла река, е бил старият Звъниград, от който не е останала и следа. За оказана съпротива турците заличили града, но гордите му и упорити защитници останали непокорени. Дружина от 40 юнаци, начело с Калифер войвода, дълго бродила из района, защитавайки събратята си и всявайки ужас сред османлиите. Турците били безсилни да се справят и затова султанът разрешил на войводата да се засели с момчетата си в гората, като им дал привилегии на дервенджийско село. Хайдутите откраднали моми от Сопот, който се славел с хубавиците си, и така възникнал Калофер. Ще посетим  родната къща на Поета, Девическия манастир от 1700г. Отпътуване за Карлово – градът на Левски. Тук ще разгледаме къщата – музей Васил Левски. Разходка по центъра на града. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19.00 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Екскурзовод по маршрута
 • 2 нощувки със закуски в Копривщица,хотел „Панорама” 2* или подобен;
 • Мед. застраховка за лица до 69г.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Музей на розата: 6 лв.за възрастни, 2 лв.за ученици и студенти;
 • Казанлъшка гробница – 6 лв за възрастни;
 • Къща – музей ”Димчо Дебелянов”, къща-музей „Тодор Каблешков”, къща-музей „Лютова къща”, къща-музей ”Георги Бенковски” и къща –музей ”Любен Каравелов” (цена за петте къщи-музеи) 6 лв;
 • Къщата на Христо Ботев – 4 лв.за възрастни, 2 лв.ученици и пенсионери;
 • Къща –музей на Васил Левски- 4 лв.за възрастни, 2 лв.ученици и пенсионери
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв на ден;

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest