Никополис ад Иструм – Нове – Свищов

Маршрут: Варна – Никополис – Нове – Свищов – Варна

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 21.10.2023 г.

Цена от: 95 лв.

1 ДЕН   Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Пристигане в Никополис ад Иструм – градът на Римляните. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян  в чест на победата му над даките . Стратегическото му значение се определя от обстоятелството, че на мястото където е разположен, се пресичат два от важните пътища в Долна Мизия. Единият започва от Одесос (Варна) и през Марцианопол (Девня), Никополис ад Иструм, Мелта (Ловеч) и Сердика (София) се свързва със западните римски провинции. Другият започва от Нове (Свищов) и през проходите на Хемус (Стара планина), Кабиле (Ямбол), Византион (Истамбул) и през проливите осъществява връзка с малоазийските провинции на империята.

Етническият състав на населението е пъстър. В града живеят преселници от Мала Азия, траки, римски ветерани. Официалният език е старогръцкият. В градската монетарница са отсечени и пуснати в обръщение над 1000 типа бронзови монети. Върху редица от тях са изобразени съществуващи в Никополис храмове, обществени сгради.

Отпътуване за Нове  –Римски легионен лагер най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашнатаРимска империяНовее основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г.н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части – кохорти и легиони.

Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македонияот набезите на племена, идващи от изток. Днес с европейски пари лагерът е възстановен и ние можем да го видим такъм какъвто е бил преди хиляда години. Нощувката е в хотел край  Свищов.

2 ДЕН  Закуска. Свищов – града на Дунава, родното място на великия Алеко Константинов. Ще посетим родната му къща , шедьовър на Кольо Фичето – църквата „Св. Троица”,  реката.. Връщането е около 18,30 ч.

Заповядайте пак!

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • 1 нощувка със закуска;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на обектите посочени в програмата;
  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв. на ден;
  • Разходи от личен характер;

Mинимален брой участници: 30

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

„Енджой Травел“ ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-7960/11.01.2019г. от Министерстовото на Туризма и има сключена валидна застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „Евро Инс“ АД, гр.София, бул.“Христофор Колумб“ № 43А.

Pin It on Pinterest