Ивайловград и Мезек

Маршрут: Варна – Мезек – Ивайловград – Глухите камъни – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 

Цена от: 
 

1 ден

Отпътуване в 07.00 часа от „Антим I“ Варна. Пътуваме със две спирки за кафе и хапване до Свиленград. Почивка и посещение на красивия Устремски манастир край Тополовград Потънал в цветя, той пази спомена за онези страшни времена когато тук е шетал Индже войвода. В олтаря на манастирската църква е погребана главата на неговия байрактар Кара Кольо. Следващият обект е долменът при с Хлябово. Долмените са мегалитни съоръжения, които са изградени от няколко отвесно положени каменни плочи,  покрити с друга каменна плоча, като по този начин плочите образуват камера. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Изграждането им е свързано с религиозните вярвания и ритуали през древността и много често са използвани за погребения. 

Стигаме до Свиленград. Очаква ни мостът на Мостът  на Мустафа паша – „Старият мост“ . Построен в периода 1512 – 1529 г. Дело е на прочутия архитект Мимар Синан и е част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам, финансиран от султанския везир Дамад Мустафа паша. По-късно около комплекса възниква град Мустафа паша, днес Свиленград. Продължаване към село Мезек и разглеждаме най-дългата открита в България  и на Балканския полуостров тракийска гробница. Посещение на византийската крепост Неутзикон, датираща от времето на император Алексий Първи Комнин,  една от най-добре запазените крепости по българските. Пристигаме в Ивайловград.  Настаняване Нощувка.

2 ден

Закуска  Отпътуване за местостта „Глухите камъни“  Преход до Глухите камъни – един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи, възникнал през ранножелязната епоха и функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище, и тракийско селище, съществувало южно от скалата. При ясно време от върха се открива красива гледка към язовир Ивайловград. ВНИМАНИЕ! Преходът е по равен горски път – около 1 час в едната посока. Пристигане в  Ивайловград и разглеждане на интересния Исторически музей.Посещение на винарската изба  Ямантиеви в града и възможност за закупуване на прекрасните южни червени вина  продавани в цяла Европа. Нощувка в Ивайловград.

3 ден

Закуска. Хасково – Градът на Богородица .   Спирка за разглеждане на статуята на Хасковската Света Богородица – покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света! През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария – една от най-високите на Балканския полуостров. Може да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха й. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България. 

Отпътуване към хасковското село Узунджово. Разглеждане на Узунджовската църква „Успение Богородично“ – най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът – един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица,  дело на тревненския първомайстор Уста Дарин Божков. Следва уникалната Алескандровска гробница. Александровската гробница е под закрилата на ЮНЕСКО – паметник с културно историческо значение за историята на цялото човечество. Връщането е около 19 часа.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус; 
 • Мед.застраховка за лица до 69г.
 • Екскурзоводско обслужване; 
 • 2 нощувки със закуски

Цената не включва

 • Таксите за посещаваните обекти; 

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest