Кръстова Гора и Пловдив

Маршрут: Варна – Пловдив – Кукленски манастир – Лъки  – Кръстова гора – Бачковски манастир – Араповски манастир – Варна

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 02.10.2021г.

Цени от: 110лв.

Ексклузивна програма – група до 18 човека 

1 ден

В 05:00ч. отпътуване от Катедрала Варна. Пристигане в Пловдив около 11.00ч. Посещение на Стария град. Архитектурният резерват Старинен Пловдив е отлично запазен комплекс, в който на неголяма площ можем да се разходим из различните епохи, да видим антични сгради, адаптирани към съвременния живот, и да усетим атмосферата на града по времето на Възраждането. – престой 3 часа

Посещение на Кукленски манастир около 14:30ч. Кукленският манастир е основан през Второто българско царство и споменат още през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Сигурни сведения за духовната дейност на манастира има в края на 17 – началото на 18в. и е посветен на светите братя Козма и Дамян заради техните лечителски способности. Манастирът възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода, която според преданието лекувала психични заболявания. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден 

Закуска в 07.00ч. Пристигане на Кръстов връх около 09:00ч. Посещение на Манастирски комплекс „Св. Троица – Кръстова гора“. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила. Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември).

Около обяд пристигане в с.Бачково. Ще посетим Бачковския манастир, втория по големина в Бъгария, където може да се види една от чудотворните икони на Божията майка.  Свободно време за обяд. Отпътуване към с.Козаново. По възможност посещение на Араповски манастир „Света Неделя“, единствения манастир построен по време на турското владичество. В храма се намира друга чудотворна икона на Богородица, която помага на бездетни жени. Водата от аязмото лекува очни заболявания. Пристигане във Варна около 22:00ч. пред Катедралата.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Водач по маршрута
 • 1 нощувка със закуска в района на гр.Лъки хотел 2/3*
 • Медицинска застраховка за лица до 65г.

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти – Стария Град
 • Разходи от личен характер

Забележки:

 • Сумата се заплаща в брой в офиса на фирмата или по банкова сметка. 
 • Потребителят заплаща аванс в размер на 30% от общата сума. 
 • Потребителят се задължава да заплати остатъка от сумата не по-късно от 15 дни преди началото на пътуването.
 • Минимален брой за осъществяване на екскурзията – 15 човека. 
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимум 5 дни преди датата на отпътуване. 
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата и часовете на тръгване.
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“.
 • Приемат се запитвания за индивидуални групи и отпътуване от други населени места, като цената подлежи на промяна

Pin It on Pinterest