Констанца и Тулча – по устието на Дунава

Маршрут: Варна – Констанца – Тулча – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 

Цена от: 

1 ден

Тръгване от Антим I посока Констанца. Пристигане в Констанца – третият по големина румънски град. Кратка почивка и разходка. Отпътуване за Тулча, нареченa столицата на „Дунавската делта”, а Сулинският ръкав – „Главна улица на делтата”. Разглеждане забележителностите на града – църквата „Св. Георги“ в центъра, „Българската църква“, Аквариума – една голяма атракция за посетителите, част от Еко туристическия център „Делтата на Дунав“ с много видове риби и морски обитатели, с модерна водна инсталация за 150 тона вода. Посещение на Паметника на независимостта издигнат над града, от където се открива чудесна гледка към града и залива, къщата в която е живял Стефан Караджа. Настаняване в хотел в Тулча. Нощувка.

2 ден

Закуска. Eкскурзия с корабче по делтата на река Дунав – био резерват със световно значение под егидата на ЮНЕСКО с площ от 4152 кв.м, мястото с най – богато разнообразие на птичи видове в света (над 300 вида), кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора. Място където могат да се видят застрашени и редки видове, а също така и над 45 вида сладководни риби в многобройните езера и блата. Делтата е извънредно богата на растителност – над 50 вида дървета и храсти.Тук гнездят соколи, морски безопашати орли,дроздове и славеи, срещат се лисици, диви котки, зайци, еноти, рисове и дори глигани и вълци, а във водата – видри,  норки и други.Завръщане в Тулча. Свободно време. Нощувка.

3 ден

Закуска. Посещение на Манастира „Кокош“ – значим паметник на културата. Според акад. Стефан Младенов „кокош“ е старата българска дума за петел, както е изобразен на резбован висок дървен кръст, стоящ върху постамент в двора на манастира. Това е най-старият запазен манастир в цяла Добруджа. Той е построен през 30-те години на 19 век от български монаси, договорили закрилата на местния турски бей. Върху повредена каменна плоча в старата част на манастира се чете български надпис за построяването му. Първата църква е издигната в 1833г. Втората с 30 метрова камбанария е от 1853г. През 1971 г. е направено важно откритие, година след проливния дъжд са открити мощите на мъчениците: Зотик, Аттал, Камас и Филип. Археолозите се установи, че те датират от година от 303 до 304, от времето на голямо гонение на Диоклециан. Поради тази причина, мощите са били поставени с чест в църквата на манастира. Отпътуване за Варна. Пристигане вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • 2 нощувки със закуски
  • Водач – екскурзовод от фирмата по време на цялото пътуване

Цената не включва:

  • Входните такси за посещаваните обекти
  • Музей на делтата на Дунав с Аквариум – 20 леи
  • Екскурзия с корабче по делтата на Дунав  – около 20 евро  – около 4 часа
  • Вечери – по 10 – 12 евро
  • Туристическа застраховка 5 лв, за лица над 70 год. – 8 лв, лица над 80 год. не се застраховат 
  • Необходими документи – валидна лична карта
Цената е при 30 туристи. При недостатъчен брой туристи, екскурзията може да бъде отменена 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest