Йон Корвин – Румъния

Маршрут: Варна – с.Йон Корвин – с.Остров – Варна

Продължителност: 1 ден

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 31.07.2022г

Цена: 45 лв.

Отпътуване в 07.00ч. от ул.“Антим I“. Продължаваме за Силистра и преминаваме през ГКПП –Силистра. Първата ни спирка в румънска територия е манастира Дервент в село Остров, където се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Тя била собственост на жена от Румъния, която спряла за поклонение в манастира, по пътя си към северна Добруджа. Предание разказва, че тогава иконата пожелала да остане на това свято място. В неговия двор имало четири големи каменни кръста, но единият впоследствие е бил пренесен от принцеса Мария в двореца в Балчик.

Аязмо с лековита вода и цяло вълшебство от цветя ви очакват в двора му. В църквата на манастира „Дервент” има и чудодеен камък от първия храм, построен на това място преди две хиляди години. Вярващите коленичат пред него, докосват го, молят се и му споделят болките си. Разказват, че камъкът поемал всичко това и растял, а хората оздравявали! Свободно време за разглеждане на манастира.

Следващата ни спирка е манастира посветен на Св.Андрей Първозвани в село Йон Корвин. Считана за ядрото на румънското християнство, пещерата на св. Апостол Андрей е най-старата християнска църква в Румъния. Археологическите открития потвърждават, че тази пещера е била мястото, където апостол Андрей е живял известно време, насърчавайки християнството. В ниша има издълбано легло в камък и легенда разказва, че апостол Андрей е лежал там. Две църкви са построени в непосредствена близост до пещерата.

Счита се, че светецът е живял в скалната ниша край с. Йон Корвин, която е открита през 1940 г. Историята е свързана с това, че след като Христос дава нареждане на своите апостоли кой в коя посока да поеме, за да разнася божието слово, то дестинацията към днешните румънски и български земи се пада на св.Андрей. 

Следва посещение на монумента на император Марк Улпий Траян в село Адамкисли-  единствения запазен монумент от римско време в Европа.  Той е посветен на победата на императора  над даките през 102 година.  Край монумента е изграден приятен парк , а на самият монумент има изобразени сцени от победите на императора. Пътят ни продължава към морето все по равната и плодородна земя. Преминаваме през райони важни за всеки българин и за варненци най- вече. По време на Първата Световна война тук са проляли кръвта си много български воини, най вече от Варненския Осми Приморски полк – завоя на р Черна. Стигаме до Мангалия –  посещение на магазин Кауфланд. Прибирането е през Дуранкулак. Пристигаме около 20.00 часа.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на манастира „Дервент” в с.Остров;
  • Посещение на пещерата посветена на Св.Андрей в с.Йон Корвин;
  • Посещение на Мангалия – Кауфланд;
  • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

  • Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв.;
  • Разходи от личен характер;

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие- по 2 броя. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копията от нея и копията на акта за раждане на детето трябва да се носят по време на пътуването.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Pin It on Pinterest