Йон Корвин – Румъния

Маршрут: Варна – с.Йон Корвин – с.Остров – Варна

Продължителност: 1 ден

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 31.10.2020г.

Цена: 38 лв.

Една разходка из румънската част на Добруджа – земя непозната за нас, но пълна с предания и история.

Отпътуване в 07.00ч. от ул.“Антим I“. Пътуваме до Силистра. Там преминаваме сухопътната граница с Румъния и сме в румънско, но и в Добруджа – пътуваме успоредно на днешната ни граница с Румъния по хубав, но малко тесен асфалтов път, а отляво просветва Дунав. 

Спирка през манастира Дервент в село Остров. Тук се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Чудотворната икона е била собственост на една румънка, която тръгвайки да се преселва в Северна Добруджа спира на поклонение в манастира. Тогава иконата пожелала да остане в манастира. В манастира е имало четири големи каменни кръста. Единия е пренесен от принцеса Мария в двореца в Балчик. Другия кръст се намира в ляво от църквата в манастира и мироточи. На изток от манастира се намира третия кръст. Там има аязмо с лековита вода. Водата бликва след като Св. Андрей Първозвани удря с жезъла си на това място. Манастира е красив и много поддържан. Много силистренци идват тук за лековита вода. Вземаме си и ние и продължаваме пътя си из равна Добруджа.

Отиваме до  манастира посветен на св. Андрей Първозвани в село Йон Корвин. През 1940 г. там е открита пещерата, където той е отседнал по време на своята проповед в областта южна Скития. По време на Втората световна война, за да се запази пещерата е била затрупана. Днес манастирския комплекс ни впечатлява с големината и красотата си. Ще се поклоним на мощите на св Андрей, които се пазят тук.  Тук е и характерният кръст, на който е разпънат Св. Андрей – първият ученик на Христа.

Посещение на монумента на император Марк Улпий Траян в село Адамклиси  –  единствения запазен монумет от римско време в Европа. Той е посветен на победата на императора над даките през 102 година. Край монумента е изграден приятен парк, а на самият монумент има изобразени сцени от победите на императора.

Пътят ни продължава към морето все по равната и плодородна земя. Преминаваме през райони важни за всеки българин и за варненци най- вече. По време на Първата Световна война тук са проляли кръвта си много български воини, най вече от Варненския Осми Приморски полк- завоя на р. Черна, Негру вода. За жалост и за срам тук няма нито един наш паметник, нито един кръст.

Стигаме до Мангалия –  посещение на известен хипермаркет, свободно време за покупка на подаръци и отпътуване обратно по маршрута. 

Прибирането е през Дуранкулак. Пристигне във Варна около 20 часа.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Посещение на манастира „Дервент” в с.Остров;

Посещение на пещерата посветена на Св.Андрей в с.Йон Корвин;

Посещение на Мангалия – Кауфланд;

Цената не включва:

Медицинска застраховка за лица над 70г. – 2 лв.

Разходи от личен характер

Pin It on Pinterest