Източни Родопи

Маршрут: Варна – Кърджали – Ардино – Дяволския мост – Плаващия ресторант с.Енчец – Перперикон – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 14.08.2020 г.

Цена от: 120 лв.

1 ден

Отпътуване от Варна, „ул.Антим I“ в 07.00 ч. Почивки по пътя за обяд и кафе. Ранния следобед – пристигане в Кърджали. Там ще посетим манастира на отец Боян Саръев – един от най-мощните духовни центрове в България. Храмовият комплекс “Успение Пресвета Богородица” в кърджалийския квартал “Гледка” е едно от най-посещаваните от миряните свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че комплексът е стопанисван и изграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра в РодопитеПри разкопки в близкия тракийски култов комплекс  Перперикон археологът Николай Овчаров намира няколко реликвариума, съхраняващи по думите на специалисти част от кръста,на който е бил разпнат Христос. Отец Боян Саръев разказва за многото чудеса, станали на това място – за жени, които отдавна нямат деца и които след поклонение пред тях зачеват и раждат здрави деца, за хромо дете от Златоград, което прохожда, за мъж от Стара Загора в шестмесечна кома, който се събужда след като му занасят парче памук, докоснато до парченцата…

Следва посещение на Историческия музей който се помещава в красива сграда ,строена в началото на 20-те години на ХХ в.Заобиколен е от красив парк ,приютяващ над 30 растителни видове,които могат да бъдат видени единствено в България. Експозиционните зали са разположени на три етажа с обща площ 1300кв. м. На първия етаж в девет зали хронологично е проследен животът в периода от VI хилядолетие пр. Хр. до Средновековието. Интерес представлява възстановка на селищна могила от неолита, фотоси на скални гробници, светилища, обредни плочи, римска керамика, бижута и накити от християнски некрополи и други.

На втория етаж в четири зали е представена природата на Източните Родопи. Тук могат да бъдат видени фосили – вкаменелости на миди, охлюви, морски таралежи и звезди, корали и дървета, дори и на риба. Има също колекции от билки, от рудни минерали, както и фотоси на неповторими скални форми – Каменна сватба, Каменни гъби, Слонът, Вкаменената гора, Счупената планина и др.

На третия етаж е разположена експозицията на отдел “Етнография”, наредена в 10 зали и представяща експонати от XIX и началото на XXв. Показани са възстановки на характерни за региона занаяти като земеделие, животновъдство, въглищарство, металообработване, обущарство, шивачество и тъкачество. От домашните занаяти са представени предене, плетачество, тъкане на кенарени платове. Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ден

Закуска.Отпътуване за Ардино.Там ще посетим Тракийското светилище „Орлови скали”. Съществуват няколко теории и легенди за Орлови скали ,които обаче не са намерили своето потвърждение.Според едни нишите са били погребални съоръжения – в тях се поставяли урни с пепелта на покойниците. Друга, подобна на тази теория ,определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите. Те наподобявали силует на висящ прилеп.Според древните вярвания именно той превеждал душата на мъртвеца към света на отвъдното. Има и трето  предположение ,което отхвърля твърдението скалните ниши да са се използвали като некропол ,защото са трудно достъпни за извършването на подобни ритуали.Предполага се,че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни ,свързани с космогоничен обред. Заради мистичността на това място и многото неизвестни,сред местните се разказва легенда за змей, който живее под скалите и пази тайно съкровище.

Отпътуваме за Дяволския мост (Шейтан кюпри) – най –големия и най-известния Османски мост в Родопи. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото – Дяволски мост. Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите. ВНИМАНИЕ!!!Пешеходния преход е около 3 часа в двете посоки!!!

Следва посещение на едно съвременно интересно място –в язовира до с. Енчец се намира плаващия ресторант „Моби  Дик” – прохладно място за умора след пешеходния преход. Връщане в Кърджали.Свободно време.Нощувка.

3 ден

Закуска. Отпътуване за Перперикон – археологически  комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище отпреди 8000 г. през каменната ера,паметници от античността и средновековна крепост. Скалното светилище представлява огромен планински масив,в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка.На самия връх е разположен огромен басейн,скални тронове,просторни изсечени в скалата помещения и пейки. В централната част на крепостта е разкрита късноантична християнска църква,еднокорабна с два притвора. Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци през 1362 г.и жителите му са отвлечени в робство.

Ще посетим и Каменните гъби. Според легендата въглищарят Радуил имал 4 дъщери.Един ден те тръгнали за вода ,но били подгонени от орда нашественици.Девойките изплашили коня на водача,който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на едната от тях,но щом докоснала земята,тя мигом се превърнала в каменна гъба.Замахнал и покосил другите две сестри,но се повторило същото.Изплашил се Омур,слязъл от коня,но преди да убие последното девойче,главата и сама се превърнала в камък.Ужасен, той скочил от коня и понечил да избяга,но при първата крачка се превърнал в черна скала.Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм). Отпътуване за Варна. Пристигане около 20.00 ч.

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус

2 нощувки със закуски в хотел 3*

Мед. застраховка за лица до 69г.

Цената не включва:

Доплащане за единично настаняване – 30лв

Разходи от личен характер

Перперикон 3 лв. за възрастни, Исторически музей – 6 лв. за възрастни;

Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;

Забележки:

  • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
  • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
  • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
  • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
  • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
  • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest