Земенски манастир и Кюстендил

Маршрут: Варна – Перник – Кюстендил – Земенски манастир – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:  05.08.2022г., 21.10.2022г.

Цена: 170 лв.

1 ден

Тръгване от „Антим I”. Пътуване със спирки за почивка на всеки 2.5 – 3 часа. Посещение на единствения на Балканите минен музей – „Старите рудници“  – откритият първи подземен рудник превърнат в музей в град Перник. Настаняване в Кюстендил. Нощувка.

2 ден  

Закуска. Отпътуване за Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“. Разположен в извивките на река Струма, в земенския пролом той е основан по времето на първото българско царство. Тук е запазено едно от най- старите изображения на Св. Йоан Рилски. Уникална фреска тук е и сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован на кръста. Емблема на манастира е каменния олтар разположен в средата на църквата. Трябва да поставите върху него лявата си ръка и да си пожелаете нещо – то ще се сбъдне. Самата църква на манастира е строена с интересна  кубична форма. Малката църква е оцеляла почти 9 века, въпреки че манастира е многократно опожаряван и рушен.

Посещение на Църногорския манастир. Основан от отшелници – последователи на великите пустинножители Св Йоан Рилски, Прохор Пчински и др той е дал името и на цялата планина – Църна гора. Отпътуване за ждрелото на река Ерма – „Бисерът на вълшебната река“. Това е едно чудо на природата създадено от вечната борба между водата и скалата. Почти отвесните стени на пролома дълъг около 100 метра са обрасли с люляк, мъх и лишеи. Те се издигат на височина 120 – 200м височина на растояние в горния край на разстояние  50- 60 м една от друга и само 3 – 4 м в дъното.

Посещение на скалната пещерна църква „Св. Петка“, където може да се види отпечатъка от ръката на светицата. Стичащата се вода от тавана на пещерата е лечебна. Света Петка винаги помага на теи които вярват в нея. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден

Закуска. Разглеждане на Кюстендил – църквата „Св Георги“ от 10 век в която според легендата е гробът на Михаил Шишман, убит в битката край Велбъжд 1 330г. Посещение на галерията „Владимир Димитров – Майстора“ – един от най- големите български художници. Много интерес предизвикват и останките от древна Пауталия. Пътуване до Кадин мост в Невестино. Една от легендите за него разказва за Струма невеста вградена в него заедно с детенцето си. Мостът може да се наблюдава от специална площадка  вдадена в реката.  Връщане във Варна около 19 часа.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Екскурзовод по маршрута
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* 
 • Мед. застраховка за лица до 69г.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Минен музей Перник – 4 лв за възрастни, ученици и пенсионери – 2лв  
 • Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“  възрастни – 2лв / 1лв учащи и пенсионери

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпът

Pin It on Pinterest