Западни Родопи

Маршрут: Варна – Чудните мостове – Пампорово – Ягодинска пещера – Дяволското гърло – Широка лъка – Пампорово – Могилица – Смилян – Смолян – Пампорово – Смолянски езера – Варна

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 19.09.2020г.

Цена от: 180лв.

Ексклузивна програма – група до 35 човека 

1 ден

Рано сутринта в 05:00 – Отпътуване от Катедрала Варна, 07:30 – Отпътуване от Бургас/ ОМВ Метро. Посещение на скалния феномен Чудните мостове разположени в подножието на връх Голям Персенк. Отправяме се към Пампорово. Настаняване в хотел. Свободно време и покана за следобедно кафе с 360 градусова гледка в тв кула Снежанка и екопътека Орфееви скали. Нощувка.

2 ден

07:30 – Закуска и поемаме към Ягодинската пещера – намира се в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма. Няма да пропуснем и панорамната площадка „Орлово око“. Съоръжението е изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин. Изградена е на връх Свети Илия, на височина 1563 м. и е единствената по рода си в България.До площадката се стига по планинска пътека или с високопроходим автомобил.Пред входа на Ягодинската пещера може да се качите на такъв автомобил – таксата е 10 лв на човек при 6 пътника. Следващата ни спирка е пещера Дяволското гърло – една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Ако имаме късмет, до пещерата може да срещнем Светльо Желев – гайдар, който изпълнява кавъри с двоянка гайда заедно с Джими Хендрикс и Дийп Пърпъл. Спирка в Широка лъка – основано като селище през XVII в., а днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден

08:00 – Закуска. Отправяме се към Могилица, за да видим „Агушевите конаци“. Това са най-известните архитектурни паметници в тази част на Родопите. Резиденцията е строена в периодите 1825-1842-1860-1872 г. от местния българо-мохамедански първенец Агуш Ага, за себе си и синовете си. Комплексът се състои от две сгради (конаци), всяка с отделен двор и кладенец и заемало близо 4 декара с имота. Сградата имала 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Потегляме към Смолян, но няма да пропуснем да спрем в Смилян да хапнем боб и за снимки на часовниковата кула. В западния край на гр. Смолян, на изхода от кв. Средок, започва резерват „Сосковчето” и екопътека „Каньонът на водопадите”. Най-горната й точка е на около 1800 м надморска височина, а денивелацията й е около 700 м. Пътеката върви срещу течението на реката и изкачвайки се нагоре, преминава през редица водни каскади, които образуват система от малки и средни водопади, преливащи един в друг. Пътеката преминава по метални и живописни дървени мостчета, които прехвърлят Еленска река и се редуват с кътчета за отдих и места за пикници. Връщане в хотела. Нощувка.

4 ден

07:30 – Закуска. В подножието на връх Снежанка се намират Орфеевите скали. А под тях се намират и три от най-забележителните Смолянски езера. Преди години езерата са били над двадесет на брой, но голяма част от тях с течение на времето са затревени, пресъхнали или превърнати в рибарници. Днес са останали седем, три от които са особено интересни и впечатляващи. Около 11:00 часа отпътуване за Варна. Спираме за обяд в Бачковския манастир. Пристигане около 19 часа ОМВ Метро Бургас и около 21 часа Катедрала Варна.

Цена – 180 лева от Варна; 170 лева от Бургас

Сумата се заплаща в брой в офиса на фирмата, с пощенски запис или по банкова сметка. Потребителят заплаща аванс в размер на 30 % от общата сума. Потребителят се задължава да заплати остатъка от сумата не по-късно от 15 дни преди началото на пътуването.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 3 нощувки в Пампорово в хотел 2 или 3*
  • 3 закуски
  • Екскурзоводско обслужване
  • Мед.застраховка

Цената не включва входни такси за туристическите обекти:

  • Лифт връх Снежанка – 6 лева еднопосочен
  • Ягодинска пещера – възрастни – 7 лв./ учащи – 3 лв.
  • Високопроходим транспорт до Орлово око – възрастни – 10 лв.
  • Пещера Дяволското гърло – над 16г – 6 лв./ от 7 до 16г – 3 лв.
  • Агушеви конаци- възрастни- 5 лв; учащи – 2,50лв

Минимален брой за осъществяване на екскурзията 35 човека. 

Срок за уведомяване за недостигнат минимум 5 дни преди датата на отпътуване. 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата и часовете на тръгване.

Pin It on Pinterest