Белоградчишки скали, Видин и Чипровци

Маршрут: Варна – Леденика – Враца – Белоградчишки скали – Видин – Чипровци – Черепишки манастир – Варна

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 14.04.2023 г.,    21.09.2023 г.

Цена: 225 лв.

1 ден

Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по пътя. Пристигане в пещерата „Леденика”. Тя отваря врати през 1961 г. Пещерата е известна със своите чудни синьо-бели водопади и диамантени мечове. Намира се в местността Леденишки валог в Стара планина, на 19км от Враца.Разделена е на няколко големи зали, в които ще ви посрещнат образите на Свекървения език, Къпещата се девойка, Жената на великана и Къщичката на Баба Яга. Дядо Коледа и целият отбор джудета пък ще ви изпратят с незабравими впечатления от пещерното царство.В нея живеят 53 животински вида ,сред които и насекомото Светломразец,което се е адаптирало толкова добре към тъмнината,че ако излезе на светлина умира. Името си Леденика носи от ледените сталагмити,сталактити и сталактони,които се образуват през зимата. Пещерата е била известна още по времето на османското владичество.Овчарите са я използвали,за да съхраняват вътре овчето мляко. Отпътуване за Враца.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ден

Закуска.Отпътуване за Белоградчишките скали. Едно от природните чудеса на света – комплексът Белоградчишки скали, се намира в България, близо до река Дунав. Това са високи до 200 м червеникави скални колони и около 100 различни пещери. Скалите се издигат като могъщи стражи над малкото китно градче Белоградчик. Според легендата, скалите са свързани. “Конникът” Антон бил беден овчар. Жената с дете на ръце (“Мадоната”) се казвала Витиня и била красива девойка от богато семейство. Двамата се влюбили, но бащата на Витиня не им позволил да се оженят. Изпратил дъщеря си в манастир (“Метохът”), който се намирал на склона на планината. Двамата млади обаче продължили да се срещат тайно и скоро им се родило дете. Монахините изгонили Витиня и Антон дошъл на кон, за да я вземе и да избягат. В този миг се разразила буря, ударил гръм, земята се разлюляла, всичко се превърнало в камък, само една кукувица излетяла от близката гора.

Отпътуване за Пещера „Венеца” – една от най-красивите в района край Белоградчик.Има много на брой разнообразни образувания на ледени кристали,сталактити,сталагмити и др.При откриването на пещерата ,която е била естествено запечатана до този момент,по целия и под са разпръснати различни на цвят кристали,дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали.Пещерата се смята за изключително красива.Дължината и е около 200 м.,разпределени в 5 зали. Пътуване за Видин, Посещение на най-известната забележителност на старопрестолния град, средновековната крепост “Баба Вида” – единствената изцяло запазена в страната /Х век/. Свободно време във Видин. Отпътуване за Враца . Нощувка.

3 ден

Закуска.Отпътуване за Чипровци. Казват, че името му идва от кипър, накипрен , красив. Може да не си купим от прочутите килими, но ще видим как се тъкат, ще разгледаме центъра с монумента посветен на Чипровското възстание, ще запалим свещица в църквата от 14 век. Посещение на Историческия музей във Враца.Разглеждане на най- голямото златно съкровище – Рогозенското. Нощувка.

4 ден

Закуска. Отпътуване за  Черепишкия манастир. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). Съществува легенда, според която името на манастира идва от костите на загиналите войници след битката в края на XIV в. между цар Иван Шишман и османските нашественици. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850 – 1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка“. Отпътуване за Варна.Пристигане в града късно вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 3 нощувки със закуски във Враца;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на пещера Леденика (без включена входна такса);
 • Посещение на Белоградчишки скали;
 • Посещение на пещера Венеца (без включена входна такса);
 • Посещение на Черепишки манастир;
 • Посещени на Чипровци;
 • Посещение на Исторически музей – Враца (без включена входна такса);
 • Застраховки за лица до 64,99 г.;

Цената не включва:

 • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв. на ден;
 • Входни такси за посещаваните обекти: Пещера „Леденика” – възрастен – 8 лв , ученици,студенти и пенсионери – 4 лв; Венеца – възрастни – 6 лв., пенсионери – 4 лв., ученици -3 лв.;
 • Исторически музей Враца –  възрастни-5.00 лв. ученици-2.00 лв,пенсионери-  3.00 лв.,за деца до 7 г.-безплатно,за инвалиди-безплатно;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

Забележки:

 • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
 • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване

„Енджой Травел“ ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-7960/11.01.2019г. от Министерстовото на Туризма и има сключена валидна застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „Евро Инс“ АД, гр.София, бул.“Христофор Колумб“ № 43А.

Pin It on Pinterest