Араповски, Бачковски и Кукленски манастир

Маршрут: Варна – Араповски манастир – Бачковски манастир – Асеновград – Пловдив – Белащица – Куклен – Старосел – Хисаря – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 19.09.2020 г.

Цена от: 125 лв.
 
1 ден

Тръгваме от „Антим I” и с почивки и спирки стигаме малко преди Асеновград. Само на 6 км. югоизточно от него по шосето за гр. Първомай, сред полето се белее Араповския манастир „Света Неделя“. Ще го разгледаме и продължаваме по пътя за Смолян. Само на 11 км. от Асеновград се е сгушил в полите на Родопите вторият по големина и един от най-старите български манастири – Бачковския манастир „Свето успение Богородично“. 

Време е за обяд и родопски специалитети, потегляме към Родопската Света гора – Асеновград. Иконите с необяснима сила, от които търсим помощ, се намират на много места по нашите земи. Една такава икона е чудотворната икона на Света Богородица – Елеуса в църквата „Света Богородица – Благовещение“, или известна още като Рибната църква в Асеновград. Тази църква е първата ни спирка в Асеновград.

Следващата ни спирка в Асеновград е Палентологичния музей – филиал на Природонаучния музей в София.Той е единствен по рода си в България, притежаващ една от най-богатите колекции на хипарионова фауна в Европа, с уникални за световната наука експонати. Сред удивителните образци прави впечатление 4,5 метровия скелет древния динотериум /гигантско хоботно животно, подобно на слона/.

Следва свободно време в Асеновград, който е прочут и с производството на маврудовите вина. Не пропускайте да си купите по бутилка Асеновградски мавруд –с плътен рубинен цвят и силен плодов аромат. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден

Закуска. Пловдив-древен и вечен. Той е гордост не само за пловдивчани, но и за всички българи. Избран за Европейска столица на културата, един от най-древните градове в Европа, люлка на антични цивилизации.

Ще се разходим по калдъръмените улички на Стария град. Старинният Пловдив е обособен като резерват заради характерните архитектурен комплекс от възрожденски къщи, разположени на трите хълма /Трихълмието/ – Небет тепе, Джамбаз тепе и Тексим тепе. Ще видим къщата на Аргир Куюмджиуглу, наречена „царската къща“ /днес Етнографски музей/, Балабановата къща, къщата на Хиндлиян – най-богато декорираната къща. Ще разгледаме  Античиния стадион, Античния театър, Античната ангора на църквите „Свети Константин и Елена“ – повечето икони в нея са дело на изключителния живописец Захари Зограф и „Света Богородица“, църквата „Света Неделя“- изографисана от Димитър Зограф. Обяд.

Отпътуваме за Пловдивския „Бевърли Хилс“ – село Белащица. Белащица е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища. Сгушен в полите на Родопите Манастирът „Св.Великомъченик Георги Победоносец” е разположен на 1 км югоизточно от с. Белащица и на около 12 км южно от гр. Пловдив, там където от Тракийската низина постепенно започват да се издигат Родопите.

Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Той през 1014 г. по време на битката при с. Ключ изиграл решаваща роля за пленяването на Самуиловите  войници. Привлечен от красивата природа и чистият въздух Пенчо Славейков е идвал да летува в Белащица. Любимо място за отдих и отмора е бил хилядолетния Чинар. Той се възхищавал на величието и красотата му. Под неговите клони е написал една от най-хубавите си поеми „Неразделни“ /Стройна се Калина вие, край брега усамотени, кичест Явор клони сплита в нейни вейчици зелени.

Кукленският манастир „Св.св. Козма и Дамян” е разположен на 15 км югоизточно от гр. Пловдив в северните склонове на Родопите. Известен е още с народното си име „Св. Врачoве”.  В непосредствена близост до портите на манастира се намира аязмо, от което блика лековита вода. Всеки, който употреби тази вода със силна вяра и упование в Бога и по молитвеното ходатайство на Св. братя Козма и Дамян, получава изцерение. Според един ктиторски надпис върху аязмото, манастирът някога е носел и името „Св. Безсребърници”. Той е единствения български манастир,  закрилян и от турските власти, тъй като в него се лекували семействата на османските управници. Нощувка.

3 ден

Закуска. Пътешествието продължава към долината на траките. Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Той е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на около 40км от Пловдив.През 2000г проф. Георги Китов се натъква на основния храм (от Vв пр. Хр.), който се намира на Четиньова могила. Две години по-късно бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена на могилата Хоризонт. Разкопките не свършват дотук. Открити са общо 120 могили, а от тях само 22 са проучени.

Продължаваме към „Вълшебния град с вълшебните извори“ – Хисаря. Топлите минерални извори благоприятстват на това място да възникне живот от най- дълбока древност. Човешката цивилизация е оставила своите трайни следи около минералните извори през всички исторически епохи, но най-величествените са от римското владичество. Уникалните крепостни стени, римските бани, амфитеатърът, гражданските и култовите постройки са ярки примери за величието и разкоша, съществували около хисарските минерални извори през онези далечни времена. „Момина баня“, „Момина сълза“ и още много легенди, предавани от уста на уста ни карат да се  прекланяме пред несломимия български дух. Пълним си вода от вълшебните извори и потегляме към дома.Връщане във Варна около 19 часа. 

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус

2 нощувки със закуски в хотел 3*

Мед. застраховка за лица до 69г.

Цената не включва:

Доплащане за единично настаняване – 30лв

Разходи от личен характер

Такси за входове на посещаваните обекти

Забележки:

  • Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
  • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
  • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата.
  • Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
  • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
  • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Pin It on Pinterest