Античният град Кабиле и Ямбол

Маршрут: Варна – Кабиле – Ямбол – Варна

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване: 25.09.2021 г., 20.11.2021г.

Цена от: 75 лв.
 

1 ден

Отпътуване в 08:00ч  от „Антим І” до Археологическя музей. Пристигане и разглеждане на останките от античния град Кабиле, обявен за Археологически резерват с национално значение и е разположен на площ от над 600 дка. Кабиле възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия. Бил е превзет от Филип Македонски през IV в. пр.н.е., а през първата половина на ІІІ в.пр.Хр. е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е бил и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница.

След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр., Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. сл.Хр. Разкопките на открито включват  базилики, църкви, крепостни стени и обществени сгради, а откритите находки са експонирани в археологическия музей към резервата.

Следва посещение на Кабиленския девически манастир “Рождество Богородично”. През късната античност (4-5в.) Кабиле е бил и голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Константин Велики. Още тогава манастирът разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да й носят вода от него. По-късно Кабиленския манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14в. Манастирът бил разрушен, но споменът за магическия извор останал и през 1898г. орачът Стоян Ганев от село Кабиле започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на вода. По-късно съселяните му го принудили да закопае извора и според преданието той ослепял на минутата. През 1918г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора и там бил построен малък параклис, около който в периода 1919-1944г. се издигнал манастир. Днес Кабиленския девически манастир “Рождество Богородично” e действащ и най-ценното в него е лечебния му извор, който е посещаван от много болни хора. Нощувка в Ямбол.

2 ден

Закуска. Разходка из града на Тунджа – старинния храм Св Георги, Безистена /покрит пазар/, възстановен в автентичния си вид, Историческия музей – №99 в Стоте национални обекти Свободно време за обяд. Отпътуване за дома. Пристигане около 18 часа.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Екскурзовод по маршрута
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3*
  • Мед. застраховка за лица до 65г.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер
  • Входна такса за Кабиле – 6 лв. за възрастни, 3 лв. за ученици,студенти и пенсионери над 65 г.;
  • Медицинска застраховка за лица над 70 г. -2 лв. на ден;

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Pin It on Pinterest